Wat is core stability of stabilisatie training?

De Nederlandse benaming is kern- of rompstabiliteit. Grofweg wordt hiermee bedoeld de functie van de diepe spieren van de romp; de diepe buik- en rugspieren, het middenrif en de bekkenbodem. Maar de kern is eigenlijk de hele torso, inclusief de interne organen. Veel mensen denken dat de armen en benen alle taken verrichten, maar in feite maakt de kern dit mogelijk door stabilisatie en krachtoverbrenging.

Naast de genoemde stabilisatie voor bewegen, bukken, tillen, draaien, trekken, duwen etc. heeft de kern nog enkele taken. Dit zijn het beschermen van het centraal zenuwstelsel en de interne organen, het ondersteunen van de organen en het ondersteunen van de bloedcirculatie. Een goede kern ondersteunt de pompfunctie van het hart en de circulatie door de organen bij bewegen.
Als de kern niet goed functioneert kunt u niet goed herstellen van blessures zoals rugklachten maar ook in de schouders, armen en benen. Verder kan het incontinentie, darmklachten en een verkeerde ademhaling veroorzaken. Omgekeerd kunnen buikklachten of ziektes ook de core stability verstoren en zo rugklachten mee in stand houden.
U begrijpt nu wel hoe belangrijk de functie van uw kernspieren is. Core stability training begint met het testen van de functie van de kern. Als deze gestoord is dan kunt u met oefeningen deze verbeteren.
Onze strategie is eerst de core stability herstellen en daarna pas kracht- en conditietraining gaan doen. Dit is de reden waarom veel mensen ondanks eindeloos oefenen in de sportschool of met fysio-fitness niet herstellen.

Wetenschappelijk onderzoek core stability

Er zijn mondiaal veel verschillende stromingen in de trainingsleer.