Wat zoekt een zeiler op een 5137 meter hoge berg?

Door Vincent Hesselink, arts

Wat haalt een zeiler in zijn hoofd om midden in het zeilseizoen een berg te gaan beklimmen? En meteen een berg van 5137 meter hoog, een afmeting die je in de Alpen niet vindt.

Een paar maand geleden toen de bootjes op de kant gingen werd ik door mijn vriend Taco gevraagd of ik mee wilde met zijn nieuwste avontuur. Het beklimmen van de berg Ararat in oost Turkije in juni 2011. Hij heeft met een groepje vrienden in de afgelopen jaren diverse sportieve uitjes gemaakt om even te luchten. Kilimanjaro, New York marathon en vorig jaar het charity event Alpe d’Huzes. Hij had me al eerder gevraagd, maar steeds meende ik andere dingen in mijn schaarse vrije tijd te moeten doen, zeilen bijvoorbeeld. Het passeren van de gevoelige drempel van 50 jaar heeft me echter van strategie doen veranderen. Je bent in het beste geval op de helft van je leven en komt tot de conclusie dat tijd je meest kostbare goed is. Harder werken en meer geld genereren lijdt niet tot een beter leven. Ik wil van nu af aan mijn tijd alleen nog aan waardevolle, nuttige en kwalitatief hoogwaardige dingen besteden. In de eerste plaats is dat nog steeds mijn gezin, zorgen dat mijn kinderen goed op weg worden geholpen op hun pad naar volwassenheid. Tweede is mijn praktijk waarin ik nastreef om hoogwaardige medische behandelingen aan mijn patiënten aan te bieden, liefst voor een zo groot mogelijke groep. Daar wringt de factor tijd heel erg. Daarom ben ik 2 jaar geleden begonnen met het opleiden van een tweede arts in mijn praktijk. Verder heb ik rigoureus de time-management-stofkam door mijn leven gehaald. Dit mede geïnspireerd door Tim ferriss en zijn boek The four hour workweek. Hij beschrijft een methode waarin hij het grootste deel van zijn werk delegeert en zijn tijd alleen aan interessante activiteiten besteedt. “Inkomen op de automatische piloot” noemt hij dat en de activiteiten “mini-retirements. In de geest van het boek past dus heel goed een “mini-retirement” naar de berg Ararat. Ook het zeilprogramma voor 2011 ligt al vast. Ik zal weer een aantal zeilers met rugklachten en andere blessures in mijn zeilpraktijk behandelen en trainen. Daarnaast heb ik een aantal wedstrijden gepland, solo en doublehanded. Dit zijn voor mij de “laboratoriumomstandigheden” om de behandeling die ik mijn patiënten geef uit te testen. Wat is het effect van OrthoManuele behandeling, core stability- en krachttraining op de prestaties van een zeiler? Daarnaast is het een goede promotie voor mijn medische activiteiten.

Terug naar de berg Ararat. Een wandeltocht van 2200 naar 5137 meter boven zeeniveau, heen en terug in 5 dagen vergt enige voorbereiding heb ik me laten vertellen. Wandelen is niet mijn favoriete bezigheid. De langste wandelingen in de laatste 10 jaar waren de winkelstraat in Sneek op en neer een een rondje van 9 holes op de golfbaan van Heerenveen. Dus de uitdaging is om in 5 maand op een loopniveau te komen zodat ik gedurende 5 dagen 5 tot 8 uur per dag kan lopen en ook nog bergop in oneffen terrein. Dan kom ik weer terug bij Tim Ferriss die expert is op dit gebied. Hoe kan ik met een minimum aan tijdsbesteding een maximaal trainingsrendement halen? Liefst ook nog naadloos passend in mijn drukke leventje.
Om te beginnen ben ik op nieuwjaarsdag maar direct begonnen met een wandeling van drie kwartier, wat kun je anders met een katerig hoofd? Verder heb ik sinds een jaar een strikt regiem met stretchen, core stabiliseren en sinds enkele weken krachttraining. Vanzelfsprekend ondersteund door optimale voeding. Dit is natuurlijk de basis van alles. Ik denk dat 2 keer per week heel gerichte krachttraining effectiever is dan eindeloze uren wandelen. Af en toe wil ik een flink eind lopen om te testen of de beentjes het gaan trekken. Graag hoor ik van lezers of ze andere ideeën hebben over een effectieve voorbereiding.
Vandaag de stoute gympies aangetrokken en voor mijn doen een serieus stuk gelopen. Totaal 10 km in
1 uur en 50 minuten. Oortjes van mijn iPhone in met een audioboek van alweer die Ferriss, zijn nieuwste boek, The four hour body. Strak blauwe lucht, licht briesje en net boven het vriespunt. Genieten van het sobere Friese landschap met ondanks de winter toch veel vogels. Een laag scherende kiekendief boven een rietkraag en een vlucht eenden verderop, ganzen in het weiland, prachtig.
Kop vooruit en de berg in het vizier.